Narsistik kişilik bozukluğu daha çok çocukluk döneminde yaşanan aşırılıklar ve yoksunluklarla ilgilidir. Çocukluk döneminde ihtiyaç duyulan sevginin eksikliğinin yaşanması ya da aşırı sevgiyle karşılaşılması, narsisizmi tetikleyebilir. Bu tür sorunlar farklı seviyelere sahip olabilmektedir. Daha çok doğal gibi görülen bu durumlar bireylerin ilerleyen aşamalarda daha ciddi narsistik kişiliklere sahip olmasına neden olur. Elbette ek olarak anti-sosyal kişiliklerin oluşumunu da etkileyebilir.
1.İstismar
Çocukluk döneminde herhangi bir istismara uğramış olanların tamamen içe dönük olacakları düşünülmektedir. Fakat her bireyde aynı durum yaşanmayabilir. İstismara maruz kalan bir kişide narsistik bir kişilik gelişebilmekle beraber kendini ilerleyen zamanlarda çok daha üstün görmek isteyebilir. Narsisizmin en karışık ve önemli nedenlerinden olan istismar durumun bir nevi savunma mekanizmasına benzetilir. Bu yüzden bireyler aynı durumla karşılaşmamak adına kendilerine olan saygısını her zaman korumaktadır.
2.İhmal
İstismarın yanı sıra ihmal durumu da narsistik kişilik bozukluğu nedenleri arasındadır. Bireyler çocukluk çağında ciddi anlamda korunmasızlık duygusu yaşamaktadır. Bu nedenle dış dünya ile kendi arasına duvar inşa edebilir. Etkisini ihmal vakalarında daha çok gösteren narsistik kişilik bozukluğu, içsel dünyanın kapılarını aralarken aynı zamanda insanlara derin bir utanç duygusu da aşılar.
3.Boş Övgüler
Narsistik kişiliğin nedenleri arasında boş övgüler de yer alır. En çok da suçluluk duygusu taşıyan ebeveynlerin çocuklarına karşı sürekli boş övgülerde bulunması ve hediyeler alması sakıncalıdır. Çocuklarına yeteri kadar zaman ayıramadığını düşünen ebeveynlerin başvurduğu bu yöntem çocuklarda kişilik bozukluğunu beraberinde getirebilir. Çünkü çocuklar pahalı hediyeler ve aşırı övgülerle karşılaştığı zaman bu tür durumlara alışır ve büyüme çağında da aynı övgüleri duymak isterler.
4.Ebeveyn Tutarsızlığı
Ebeveynlerin sözleri ve eylemleri arasındaki tutarsızlıklar, narsist bir kişiliği ortaya çıkarabilir. Bu bakımdan tutarsız davranışlarla çocuklar herhangi bir gün övgü alırken diğer gün azarlanabilmektedir. Rahatsız edici bir durum olmakla beraber narsistik kişiliği de tetiklemektedir.
5.Aşırı Koruma
Genelde bir istismar şekli olarak adlandırılan aşırı koruma, çocuklarda kaygı ve korku gibi duyguların gelişmesine neden olur. Bu durumda çocuklar zihninde, kendi başına hareket etmenin zor olduğunu canlandırır. Bu canlandırma ömür boyu devam edebilir. Ek olarak güvensizliği tetiklediği için çocuklara karşı aşırı koruma içgüdüsünün dengeli bir şekilde aktarılması gerekmektedir.
Daha çok erkeklerde görülen bu kişilik bozukluğu, ebeveynlerin tutarsız davranışlarından kaynaklıdır. Ayrıca küçüklükten beri erkekten beklenen güç ve başarı da narsisizmi ortaya çıkarabilir. Sonuç olarak narsistlerin genelde başarılı ve güçlü kişiler olduğu anlaşılabilmektedir. Örseleyici bir çocukluk yaşantısı olan bu insanların başarısızlıklarla dolu bir geçmişe sahip oldukları da çoğu zaman bilinmektedir. Kendi kişiliğinden vazgeçen çocuk tamamen ailenin istediği bir birey olmaya çalıştığı için kişilik oluşumu başarılı bir şekilde tamamlanamamaktadır. Bununla beraber başarısızlık halinde de büyük bir huzursuzluk duygusu çocuklarda hakim olur.